AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

logo ABR

revista horeca

bilancia2

Acordă o notă articolului
(0 voturi)

Operatorii de restaurante din România vor reducerea TVA

TVA

TVA-ul trebuie redus şi la restaurante, aşa cum este la unităţile de cazare, pentru a stimula indirect consumul, a declarat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Radu Enache, la prezentarea noii strategii FIHR. În acest sens, am intervievat operatori de restaurante şi i-am întrebat ce anume cred despre această iniţiativă şi cum le-a afectat creşterea TVA afacerile din sectorul restauraţiei.

 

TVA1tax1“Reducerea TVA este o măsură absolut necesară pentru alimentaţia publică, întrucât în ultimul an preţul materiilor prime au crescut cu aproape 30-35%”, ne-a declarat Doina Tecu, PR Manager la restaurantul Taj din Bucureşti. În condiţiile actuale majoritatea restaurantelor au menţinut preţurile scăzute, diminuând drastic bugetele de investiţii, de promovare şi chiar de salazarizare, ne-a mai spus Doina Tecu. “Practic putem vorbi chiar de o subvenţionare a preţurilor pentru a reuşi să păstrăm clienţii, a căror putere de cumpărare a scăzut în ultimul timp. Reducerea TVA ar da o gură de oxigen celor care nu mai au puterea de a face această subvenţionare şi ajung în situaţia de a nu mai putea plăti impozitele către stat”, spun repreyentanţii restaurantului Taj. Restaurant Taj reprezinta de 8 ani sofisticata bucatarie indiana în Bucureşti.
Andrei Bartesch, Marketing Manager la Trenta Pizza ne-a declarat că “Trenta Pizza îşi doreşte ca reducerea TVA-ului să se aplice atât restaurantelor cât şi companiilor care au activitate de take away  şi delivery”. Acesta crede că reducerea TVA-ului pentru acest sector ar afecta pozitiv preţurile finale, iar beneficiarul direct al acestei măsuri va fi consumatorul. tax2De asemenea, clienţii vor consuma mai mult, iar acest lucru se traduce în încasări mai mari. Reducerea TVA ar ajuta şi compania la dezvoltarea, extinderea şi oferirea unor produse şi servicii mult mai bune.
Trenta Pizza împlineşte anul acesta 6 ani pe piaţa locală. Compania intenţionează să deschidă în acest an 8 unităti noi în mai multe zone ale Bucureştiului.
Managerul restaurantului Mesogios din Bucureşti, Mihai Soare susţine că în multe ţări europene se percep cote TVA diferite pe diverse produse. Reducerea TVA pentru sectorul restauraţiei “ar fi un lucru îmbucurător şi pentru clienţii noştri, pentru că ar scădea preţurile şi în acest fel ar putea să ia masa în oraş de mult mai multe ori decât până acum”. Alimentele nu pot fi considerate produse de lux ca o maşină sau un produs electronic de ultimă generaţie ca să le poţi pune aceeaşi cotă de TVA cum este în prezent, spune Mihai Soare.
Reamintim că, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Radu Enache a declarat că problema fiscalităţii din industria ospitalităţii este o prioritate pentru FIHR, subliniind că TVA-ul ar trebui să fie redus în România şi la alimentaţie publică (aşa cum este la cazare), pentru a stimula indirect consumul, dând exemplul Franţei.

 

sursa: Horeca.ro

sus

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login