AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

logo ABR

revista horeca

bilancia2

Acordă o notă articolului
(0 voturi)

Somelierii japonezi în premiera în România

simpozion 1

Pentru prima dată în istoria relaţiilor româno-japoneze, reprezentanţii somelierilor din Japonia s-au întâlnit cu somelierii români, în cadrul unui amplu eveniment organizat la Centrul de Excelenţă in Gastronomie şi Tehnologie Alimentară - AROMA.


 

aroma simpozion

Manifestarea care a avut loc ieri 13 Aprilie, face parte din vizita delegaţiei japonezilor în România care se desfăşoară în perioada 10-16 aprilie, vizită organizată de Federaţia Somelierilor din România şi Asociaţia de Afaceri Româno-Japoneză.

În toată această perioadă, reprezentanţii Asociaţiei Somelierilor din Japonia vor vizita producători de vinuri din România, vor participa la seminarii şi degustări organizate de FSR. Scopul acestei vizite este de a contribui la promovarea vinului românesc în Japonia şi de a consolida relaţiile culturale si comerciale dintre cele două ţări pe acest plan.

delegatie somelieri 1

Preşedintele FSR, Sergiu Nedelea a declarat că „Vizita delegaţiei Somelierilor japonezi în România este o onoare pentru România, pentru F.S.R., pentru întreaga vitivinicultură românească”.

Primirea oaspetilor s-a făcut în mod festiv, pe covorul roşu şi în mod inedit prin sabrarea a trei sticle de spumant românesc, urmând o scurtă vizită a Centrului de Excelenţă în Gastronomie Aroma.

sergiu simpozion

Începerea lucrărilor simpozionului a început prin prezentarea Federaţiei Somelierilor din România. Totodată, Preşedintele FSR, a mulţumit celor care au făcut posibilă această vizită, respectiv Asociaţiei de Afaceri Româno-Japoneze şi în special Somelierului Marian Timofti, Director tehnic-evenimente al F.S.R., cel care a organizat în amănunt această vizită şi a însoţit delegaţia japoneză în vizitele la producătorii români. S-a vorbit apoi despre începuturile meseriei de somelier în România şi evoluţia acesteia.

„Federaţia pe care o reprezint este ca şi meseria de somelier, la începuturi in România. Ne lăudăm cu o veche tradiţie în cultivarea viţei de vie şi respectiv producerea vinurilor şi tocmai de aceea s-a simţit nevoia unei organizari in domeniul serviciilor aferente promovării vinului. Şi astfel a luat fiinţă în anul 2007 Federaţia Somelierilor din România. Bazele somelăriei au fost puse în România cu ceva timp în urmă, acum aproximativ 15 ani de către profesorul Radu Nicolescu care din păcate nu mai este printre noi, el fiind printre primii care au făcut demersuri pentru oficializarea aceste meserii în România. Munca domniei sale a fost dusă mai departe şi aici o amintesc pe doamna profesoară Cornelia Toma, căruia noi îi spunem Mama Somelierilor. Toţi somelierii prezenţi aici am urmat cursurile de formare tinute de domnia sa. Profesoara Cornelia Toma este nu numai un educator dar si un promotor pentru această profesie nobila, care a început să prindă contururi şi în România”, a declarat Sergiu Nedelea.

japonezi somelieri

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Japonia, Oka Masaharu a mulţumit organizatorilor pentru oportunitatea pe care le-au oferit-o de a intra în contact cu vinurile româneşti şi a recunoscut că în Japonia, vinurile din Europa de Est nu sunt foarte cunoscute: „În Japonia, singurul lucru care se ştie despre România este că are gimnaşti buni. Despre vinurile româneşti ştim mai puţine”, ne-a declarat preşedintele JSA.

Acesta a vorbit totodată despre tradiţia meseriei de somelier în Japonia şi a recunoscut că somelierii se bucură în Japonia de un statut special că aceştia sunt foarte căutaţi în restaurante şi în cluburi. „Statul somelierului este unul foarte bun în Japonia. Un somelier este foarte influent în mediul în care activează. Sfaturile lui sunt luate în considerare şi clienţii restaurantelor sunt influenţaţi de ceea ce spune un somelier”, a mai declarat Oka Masaharu.

poza grup

Japonia este o ţară cu o tradiţie îndelungată în ale meseriei. Preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Japonia, ne-a spus că momentul în care vinul a fost practic „băgat în seamă” în Japonia a fost 1964 cu ocazia Jocurilor Olimpic, când pentru prima dată managerii restaurantelor în Japonia au considerat necesar să importe vin şi din alte ţări şi să înfiinţeze o Asociaţie a somelierilor care să promoveze această băutură în Japonia.

Numele Asociaţiei a devenit oficial Asociaţia Somelierilor în 1970, însă asociaţa a fost acceptată ca entitate non proft de statul japonez abia la mijlocul anilor 80. Tot în anii 80, tot în colaborare cu statul japonez care a început să sprijine asociţia somelierlor s-au pus la punct primele examene pentru somelieri şi atunci au început să se ofere şi certificatele de somelieri în Japonia.

marian T

De menţionat că pentru a fi somelier în Japonia, trebuie să îndeplineşti nişte criterii destul de exigente. Examenul pentru a deveni somelier are 3 trepte: un examen teoretic, urmat de o degustare, urmată de un examen practic. Condiţiile de admitere la aceste examene sunt destul de aspre: somelierii trebuie să aibe peste 20 de ani pentru că în Japonia vârsta legală de a consuma băuturi alcoolice este 20 şi, aceştia trebuie să fi avut experienţă într-un restaurant sau bar, ca şi chelner sau bartender, pentru minim 5 ani.

În cadrul simpozionului organizat la Centrul Aroma, Preşedintele FSR a făcut o scurtă prezentare a istoriei viti-viniculturii din România, Somelierul Marian Timofti, a prezentat Podgoriile româneşti, iar Vicepreşedintele FSR, Laurenţiu Achim Avram a încheiat alocaţiunile prezentând meseria de somelier astăzi. Au urmat degustările de vinuri de la Zarea, Senator şi Davino, încheiind lucrările cu o degustare de distilate româneşti prezentată de Preşedintele Barmanilor Profesionişti din România, Bogdan Nicolae, însoţit de Campionul national Make K.

sursa: horeca.ro


sus

Galerie foto

angelopo50411_60
angelopo50411_60
img_9907
img_9907
unox_43
unox_43
img_4466
img_4466

Promo

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login