Eroare
Acordă o notă articolului
(7 voturi)

Cursuri specializare somelier

Somelierul se ocupă, în special, cu servirea vinurilor şi a celorlalte băuturi (aperitive,digestive şi nealcoolice).

 


 

Este una din profesiile cele mai vechi din lume, de fapt este mai mult o vocaţie decât o „profesie”. Toţi somelierii buni au un lucru comun: dragostea lor pentru vin. Somelierul se distinge de ceilalţi membri ai brigăzii prin ţinuta vestimentară şi performanţele practice realizate (decantarea, servirea ţigărilor etc.). Sunt necesare cunoştinţe de viticultură, despre arta preparării vinurilor, despre distilare şi istoria acestora. De asemenea, trebuie să ştie când vinul trebuie decantat şi timpul când această operaţiune poate fi performantă. Trebuie să cunoască toate detaliile vinurilor din listă şi să fie pregătit să răspundă oricând, oricăror întrebări în legătură cu acestea.

 

Degustarea vinurilor constituie o problemă destul de dificilă pentru somelier, dar realizată cu profesionalism şi responsabilitate, aceasta îi creşte prestigiul şi se bucură de aprecierile clienţilor. În timpul şi, mai ales după fiecare operaţiune de degustare, somelierul trebuie să rămână lucid. La restaurantele de categorie superioară, participă la aprovizionarea cu vinuri şi cu celelalte băuturi, precum şi la întocmirea listelor. O mare responsabilitate revine somelierului în privinţa organizării şi gestionării pivniţei de vinuri. Pentru servirea clienţilor, somelierul ia comanda de băuturi, recomandă vinurile care se asociază cu preparatele alese şi le serveşte respectând regulile consacrate. Somelierul participă, alături de chelneri, la aranjarea salonului pentru primirea clienţilor la mic dejun, dejun, cină, banchet (mise-en-place) , în special pentru clienţii VIP. Oferă clienţilor cunoscători articole din tutun (ţigări fine şi trabucuri), în saloane speciale pentru fumători. Somelierul şef are ca superior ierarhic pe directorul de alimentaţie sau cel de restaurant. În funcţie de volumul sarcinilor şi al activităţii, are în subordine unul sau mai mulţi somelieri şi ajutori de somelier.

În afară de cunoştinţele de bază teoretice şi practice, trebuie să stăpânească bine comunicarea în cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională şi utilizarea calculatorului. Somelierul se preocupă de pregătirea proprie şi perfecţionarea profesională continuă.

sus