AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

logo ABR

revista horeca

bilancia2

Acordă o notă articolului
(0 voturi)

Guvernul ia în calcul reducerea TVA la 9% pentru alimentaţia publică

tva2Ministrul Turismului, Elena Udrea a declarat că în Guvern se poartă discuţii pentru reducerea TVA pentru alimentaţia din turism la 9%, de la 24% cât este în prezent.
Potrivit ministrului, Guvernul ia în calcul micşorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în ceea ce priveşte alimentaţia în turism pentru a veni în sprijinul investitorilor.

 

masa“Există acum o discuţie în Guvern pe care am avut-o ieri (24 august- n.r.), prin care încercăm să aducem TVA-ul la 9 la sută şi în alimentaţia din turism. Astăzi TVA-ul în turism este 9 la sută însă numai pentru partea de cazare şi mic dejun. Există o solicitare mai veche a industriei de turism ca şi pentru restul alimentaţiei din turism (TVA - n.r.) să fie 9 la sută. Dacă din calculele Ministerului Finanţelor reiese că putem suporta o astfel de micşorare a TVA-ului o vom face", a declarat Elena Udrea citată de Mediafax.
Elena Udrea a afirmat că reducerea TVA la alimentaţia din turism ar încuraja investitorii privaţi să îşi facă pensiuni şi să devină parteneri în proiecte turistice.
Şi preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Radu Enache a declarat la preluarea mandatului – că TVA-ul trebuie redus şi la restaurante, aşa cum este la unităţile de cazare, pentru a stimula indirect consumul.


Operatorii de restaurante din România ne-au declarat în repetate rânduri că această măsură absolut necesară pentru alimentaţia publică şi că ar da o gură de oxigen investitorilor din acest sector.
taxesDirectorul celui mai mare hotel din Ploieşti, după capacitatea de cazare, Carmen Tănăsescu ne-a declarat recent că o condiţie esenţială pentru ca turismul românesc să devină "motorul economiei naţionale" este acordarea mai multor facilităţi pentru investitorii din turism. Referitor la TVA-ul perceput pentru alimentaţia publică, directorul hotelului Central din Ploieşti ne-a dat exemplul Bulgariei, unde se percepe un TVA de 9%.
“Reducerea TVA ar fi un lucru îmbucurător şi pentru clienţii noştri, pentru că ar scădea preţurile şi în acest fel ar putea să ia masa în oraş de mult mai multe ori decât până acum”, ne-a declarat şi managerul restaurantului Mesogios din Bucureşti.


Reamintim că TVA-ul pentru sectorul restauraţiei este considerabil mai mic în multe ţări europene, în special în Franţa, unde acesta a fost redus de la 19.6% la 5,5%, în vara anului 2009. Franţa a fost de altfel prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat această măsură după ce Consiliul Miniştrilor al UE a adoptat un amendament pe 5 mai 2009, prin care oferea posibilitatea tuturor statelor membre UE să aplice un TVA redus pentru serviciile de restaurant.

 

Sursa: Horeca.ro

sus

Galerie foto

img_6016
img_6016
img_3206
img_3206
vita_mare
vita_mare
img_2599
img_2599

Promo

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login