AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

logo ABR

revista horeca

bilancia2

Acordă o notă articolului
(1 Vot)

Soluţii pentru reducerea deşeurilor alimentare din restaurante

not1Pot fi bucătăriile restaurantelor sustenabile? Cum pot fi reduse deşeurile alimentare din sectorul restauraţiei? Răspunsul la aceste întrebări îl oferă al doilea Raport Global privind Meniurile lansat recent de Unilever Food Solutions. Studiul „Bucătării sustenabile: Reducerea deşeurilor alimentare” atrage atentia asupra modului în care este gestionată problema resturilor alimentare din restaurante, cât şi asupra soluţiilor aflate la îndemâna reprezentanţilor industriei alimentare.

 

În fiecare an, industria alimentară generează în întreaga lume trei milioane de tone de deşeuri, după cum rezultă dintr-un studiu întocmit anul trecut de Asociaţia Restaurantelor Sustenabile (Sustainable Restaurant Association).


waste„Cantitatea tot mai mare de deşeuri alimentare rezultate în restaurantele din lumea întreagă ne-a făcut să ne implicăm într-o campanie de informare asupra risipei de alimente. Prin soluţiile propuse, cât şi prin campaniile de educare a publicului larg, ne alăturăm partenerilor noştri din industria de horeca în lupta de a reduce deşeurile alimentare”, a declarat Maria Gavrilescu, Chanel Marketing Leader în cadrul UFS România.
Vina pentru cantităţile enorme de resturi alimentare din restaurante o au atât consumatorii – care nu sunt obişnuiţi să ia mâncarea rămasă în farfurie, acasă -, dar şi angajaţii din restaurante care nu încurajează consumatorii să-şi ia mâncarea la pachet.


În general, consumatorii de restaurante sunt conştienţi de proporţiile problemei şi vor să ştie mai mult, arată noul Raport Global privind Meniurile: 74% dintre participanţi susţin că e important să afle ce se întâmplă cu deşeurile alimentare. Îngrijorarea pare mai mare în ţările aflate în curs de dezvoltare: 87% dintre non-occidentalii chestionaţi se arată preocupaţi de modul în care sunt gestionate resturile alimentare din localuri, în timp ce în lumea occidentală 80% dintre respondenţi spun că problema este importantă.
Foarte important este faptul că 70% dintre non-occidentali se arată dispuşi să plătească mai mult pentru a mânca în localuri care utilizează soluţii ecologice pentru a scăpa de deşeurile alimentare. La nivel global, 48% dintre cei chestionaţi susţin că guvernele ar fi responsabile de rezolvarea acestei chestiuni.


restÎn acest context, UFS îşi propune să colaboreze cu toţi colegii din industria alimentară şi cu parteneri externi pentru a încuraja crearea de coaliţii „Uniţi împotriva Deşeurilor Alimentare” („United Against Waste”) în toată lumea. Aceste coaliţii vor reuni grupuri de experţi locali din industrie - bucătari, operatori, experţi în sustenabilitate, inclusiv din cadrul diviziei locale a UFS – pentru a găsi împreună soluţii pentru reducerea acestui tip de deşeuri. Toţi reprezentanţii acestei industrii trebuie să privească atent la modul în care sunt realizate stocurile de materii prime, la flexibilitatea meniurilor puse la dispoziţia clienţilor, la dimensiunile porţiilor, adică la întregul traseul al produselor, de la fermă sau de pe câmp până la farfurie şi, mai departe, în coşul de gunoi.


Un nou serviciu UFS, care creşte eficienţa bucătăriilor


„Rezultatele Raportului Global privind Meniurile demonstrează că, în problema deşeurilor alimentare, centrul atenţiei se mută de la bucătăriile proprii către cele din restaurante. Cercetările anterioare au arătat că un procent tot mai mare din aceste resturi sunt generate în faza preparării mâncării. Prin urmare, trebuie să-i ajutăm pe bucătari şi pe operatori să reducă nivelul acestor deşeuri”, explică Sergio Perelman, director global pentru sustenabilitate în cadrul UFS.
bucatarUFSPentru a veni în ajutorul bucătarilor cu soluţii eficiente, UFS lansează un nou serviciu, cu ocazia difuzării celui de-al doilea Raport Global privind Meniurile: „Lucrează inteligent pentru a te deştepta în privinţa deşeurilor” („Work Smart to Wise up on Waste”). Acest serviciu îşi propune să-i ajute pe reprezentanţii industriei să crească eficienţa bucătăriilor prin scăderea cantităţii de resturi şi, implicit, să-şi transforme afacerile într-unele mai rentabile; să preia o responsabilitate sporită în gestionarea acestei probleme şi să-i facă pe consumatori să comunice mai mult pe această temă; să atragă noi consumatori prin istorisirea poveştilor de succes în gestionarea resturilor alimentare.
Totodată, UFS va continua să le ofere bucătarilor şi operatorilor un plus de inspiraţie în crearea de mâncăruri gustoase, naturale şi sănătoase, precum şi produse provenite din agricultură sustenabilă. „Ţinta noastră, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, e să creăm soluţii inteligente pentru bucătari şi operatori, pentru a reduce cantitatea globală de deşeuri alimentare. Aceste soluţii inteligente îi vor ajuta să reducă impactul asupra mediului şi le vor permite să economisească, într-o perioadă economică ce se menţine dificilă”, mai spune Sergio Perelman.


Despre raport


Cel de-al doilea Raport Global privind meniurile a fost realizat de BrainJuicer, în parteneriat cu Salt PR, pe baza unui chestionar aplicat unui număr de 3.500 de respondenţi din şapte ţări (Statele Unite, Marea Britanie, China, Germania, Rusia, Brazilia şi Turcia), care mănâncă în oraş cel puţin odată pe săptămână.

Sursa: Horeca.ro

sus

Galerie foto

img_5464
img_5464
angelopo50411_88
angelopo50411_88
img_2820
img_2820
img_3155
img_3155

Promo

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login