AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

logo ABR

revista horeca

bilancia2

Acordă o notă articolului
(1 Vot)

Premiile pentru Excelenţă Vinul.Ro 2009

Test istoric pentru vinurile româneşti de la raft

55 vinuri româneşti cumpărate de la rafturile magazinelor au fost premiate de un juriu autohton şi internaţional reunit de către revista de specialitate Vinul.Ro. În total, la concursul "Premiile pentru excelenţă Vinul.Ro" au participat 168 de vinuri. Concursul reprezintă o premieră naţională prin faptul că probele evaluate de către specialiştii români şi străini au fost cumpărate din magazine, şi nu furnizate de către producători, gradul de relevanţă pentru consumator fiind maxim.

Concursul "Premiile pentru Excelenţă Vinul.Ro" s-a desfăşurat în perioada 8-11 noiembrie, la Centrul Aroma din Corbeanca. O vastă selecţie reprezentativă de vinuri româneşti achiziţionate direct de la raft a fost analizată şi evaluată de un juriu format din jurnalişti străini specializaţi în domeniul vinului şi jurnalişti şi specialişti români. Deoarece degustarea s-a desfăşurat în orb, aceştia au judecat strict valoarea vinurilor şi nu pe cea a mărcilor, realizându- se astfel o imagine reală a pieţii vinului, pe baza criteriului calitate, în diferite paliere de preţ. Prin acest demers, s-a urmărit relansarea credibilităţii produselor româneşti de la raft şi recondiţionarea idei de valoare destinată consumatorului. Acest concurs este o premieră naţională în folosul consumatorului, dar şi pentru orientarea producătorilor şi vânzătorilor de vin.


În cadrul concursului au fost analizate 168 de eşantioane (sticle de vin), identitatea acestora fiind secretă până la calcularea punctajelor finale. Probele care au intrat în concurs au fost selectate în funcţie de următoarele criterii: paliere de preţ (8-15 lei; 15-25 de lei; 25-42,5 de lei), categorie (vin liniştit/vin spumant) şi culoare. Vinurile degustate au fost evaluate urmărindu-se o fişă de degustare bazată pe modelul sugerat de Organizaţia Internaţională Vitivinicolă, principalele criterii fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate şi efervescenţă, în cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate şi evoluţie), gust (intensitate, evoluţie, calitate şi persistenţă) şi nota globală. Niciuna dintre probele intrate în concurs nu a primit mai mult de 90 puncte, astfel că nu s-au acordat nici Mari medalii de aur şi nici Medalii de aur. Vinurile premiate cu "Distincţie Specială pentru Calitate" au punctate între 80 şi 90 puncte, iar cele ce au câştigat "Menţiuni Speciale pentru Calitate" au primit între 75 şi 80 puncte.


Cele două comisii de jurizare au fost compuse în majoritate din jurnalişti străini specializaţi în domeniul vinului, de la publicaţii cu tradiţie, reputaţie şi notorietate din diferite ţări europene. Acestora li s-au alăturat şi jurnalişti şi specialişti români. Juraţii străini: Yves Paquier (Elveţia), Liliane Turmes (Luxemburg), Jonathan Gebser Grobstich (Italia), Wilfried Moselt (Germania) şi Nemeth Agnes (Ungaria).
Juraţii români: Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş, Nick Filip, Răzvan Jurca, Catalin Galan şi Mihai Apolozan.

sus

Galerie foto

unox_20
unox_20
img_3641
img_3641
img_4478
img_4478
angelopo50411_69
angelopo50411_69

Promo

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login