AROMA - CENTRU DE EXCELENTA - Gastronomie si Tehnologie Alimentara - Cursuri de calificare gratuite

logo ABR

revista horeca

bilancia2

REGULAMENT OFICIAL AL CONCURSULUI “BUCATARUL DE AUR AL BUCURESTIULUI” Recomandat

logo buc

“Gastronomie romaneasca moderna – Regandim traditia!”

 

SECTIUNEA 1.


FBR – Federatia Bucatarilor din Romania, cu sediul social in Ilfov, Comuna Corbeanca, Sat Petresti, strada Balantei nr. 14, inregistrata la Registrul Unic al Asociatiilor si Fundatiilor, Grefa Tribunalului Bucuresti, CIF RO 21901620, Cont IBAN RO02 BRMA 0730 0201 7830 0000 deschis la Banca Romaneasca – Sucursala Mosilor.

 

SECTIUNEA 2. DREPTUL DE PARTICIPARE


Concursul se adreseaza tuturor restaurantelor din Bucuresti, indiferent daca sunt independente sau in cadrul hotelurilor.

Participarea la Concurs este posibila prin:

1 – invitare, realizata de catre organizatori, in urma evaluarii referintelor profesionale ale bucatarilor dar si a notorietatii restaurantului in piata horeca.

2 – inscriere, pentru restaurantele care nu au fost incluse pe lista participantilor de catre organizatori; inscrierea este libera, si se va efectua prin completarea formularului de participare disponibil pe site-ul www.aromacenter.ro, sectiunea STIRI.

Participarea la Concurs implica cunoasterea si acceptarea integrala, expresa si neechivoca a prezentului Regulament.

Participarea la concurs se face prin transmiterea Formularului de Inregistrare si plata taxe de participare in valoare de 200 Ron, in contul FBR, pana la data desfasurarii semifinalei (4 decembrie 2012).

 

SECTIUNEA 3. PERIOADA DE DESFASURARE


Etapa I: 12 Noiembrie 2012 – 30 Noiembrie 2012 – inscrierea concurentilor in concurs. Inscrierile in concurs se vor opri la data de 30 noiembrie 2012, ora 12.00.

Etapa II: 4 decembrie 2012: desfasurarea semi-finalei – ora 14.00

Etapa III: 18 decembrie 2012: desfasurarea finalei, respectiv a concursului gastronomic si a festivitatii de premiere.

 

SECTIUNEA 4. MODUL DE DESFASURARE A CONCURSULUI


1. Atat in semi-finala, cat si in finala, este permis accesul unui ajutor, bucatar sau cofetar, fara atributiuni in preparare si/sau finisarea preparatelor.

2. Semifinala se va desfasura la Aroma – Centru de Excelenta in Gastronomie si Tehnologie Alimentara, din Corbeanca, sat Petresti (in incinta BILANCIA, ziua de 4 decembrie 2012, incepand cu ora 14.00.

3. Finala se va desfasura pe data de 18 Decembrie, la Terra Grand Ball Room – Ramada Bucharest Parc, Bdul. Poligrafiei 3- 5 , Bucuresti, incepand cu ora 19,00.

4. Meniul pregatit in finala se va comercializa. Banii colectati vor fi donati Asociatiei Sfantul Arhidiacon Stefan.

 

SECTIUNEA 4. TEMATICA


Tematica pentru semi-finala o constituie realizarea unui meniu din trei servicii (gustare, preparat de baza, desert) pentru 2 persoane, cu specific romanesc respectand tendintele gastronomiei moderne.

Meniul va fi prezentat juriului in format tiparit, la servire. Servirea la semifinala se va asigura de catre bucatar si ajutor.

Timpul de executie a meniului este de 90 de minute. Fiecare serviciu va fi scos spre jurizare la interval de 10 minute.

Sunt acceptate semipreparate (fonduri, sosuri, glace-uri, aluaturi preparate dar necoapte), carne/peste intregi, legume – intregi.

Concurentul va asigura materiile prime necesare executarii, ustensilele. Un inventar minim de vase si ustensile va fi asigurat si de catre FBR, precum si plitele vitroceramice, cuptoare, frigidere, congelatoare, blast-chiller, roboti KitchenAid, masina de feliat, cantar electronic, mixer, blender, gheata.

Farfuriile de montare vor fi asigurate de catre organizator.

Pentru fiecare serviciu, la semifinala, bucatarul va indica in formularul de meniu si bautura recomandata.

Tematica pentru finala este identica celei din semifinala. Sunt admise imbunatatiri ale meniurilor calificate.

Concurentii vor avea de aranjat cate o masa pentru 8 persoane la libera lor alegere. Mesele puse la dispozitie de parteneri sunt mese rotunde cu diametrul de 1,80 m, cu scaune.

Concurentii vor asigura vesela, tacamurile, servetele necesare pentru 8 persoane si 4 ospatari pentru efectuarea unor servicii de protocol precum si meniul tiparit pentru fiecare loc.

Concurentii vor pregati meniul cu specific romanesc de 3 servicii pentru 12 persoane: 8 portii vor fi servite la masa alocata, 2 meniuri vor fi evaluate de juriu, 1 meniu va fi pastrat pentru fotografii evenimentului si 1 meniu va fi prezentat partenerilor media.

Bauturile servite la cele trei servicii vor fi asigurate de catre organizator. Fiecare concurent va asigura extra- serviciul (amuse bouche, bread&butter, etc).

 

SECTIUNEA 5. JURIZAREA


1. MEMBRII JURIULUI

Jurizarea se va efectua in 2 timpi:

1 - in bucatarie in timpul prepararii si

2 - in sala de expunere/servire.

Alcatuirea juriului este:

Juriul 1 – tehnic:

Juriul 2 – de specialitate:

Henrik Sebok – presedintele juriului

David Contant

Orlando–Laurentiu Zaharia

Cornelia Ghisoi

Laurențiu ACHIM – wine-pairing – la finala

 

2. CRITERIILE DE JURIZARE


2.1 Mise-en-place si curatenie – 10 puncte


Se puncteaza corectitudinea efectuarii mise-en-place-ului la postul de lucru, respectarea normelor igienico-sanitare de pastrare a ingredientelor, de prelucrare preliminara, de tratare termica corespunzatoare, de folosire a ustensilelor.

 

2.2 Pregatire profesionala corecta – 20 puncte


Se puncteaza tehnicile corecte de taiere/parare/bardare/transare/filetare, reducerea pierderilor prin prelucrare primara, folosirea tehnicilor de prelucrare culinara nutriento-protective, tratamete termice care sa pastreaze culoarea alimentelor cat mai aproape de natural, respectarea unui raport optim al gramajului pentru fiecare preparat, raportul optim de proteine/lipide/carbohidrati reprezentat de proportia intre legume, carne, crupe sau alte amidonoase in alcatuirea meniului, utilizarea condimentelor specifice si respectarea corectitudinii intre denumirea preparatului si tipul de tratament termic aplicat, respectiv modul in care sunt taiate diferite componente

 

2.3 Prezentare/Inovatie – 30 puncte


Se puncteaza originalitatea retetei traditionale si prezentarea in stil modern, respectarea temperaturii preparatului si montarea acestuia corespunzatoare pe farfurie, reproductibilitatea produsului la mai mult de 2 portii, curatenia aranjarii in farfurie, facilitate pe care o da modul se montare a preparatului la servire, gramajul portiei, care trebuie sa respecte recomandarile contemporane in domeniul alimentatiei echilibrate, consistenta sosului si modul cum acesta este sugerat a fi consumat cu preparatul. Recomandare: utilizarea ingredientelor de provenienta locala, în măsura în care acestea sunt disponibile în sezon, utilizarea ingredientelor proaspete, în măsura în care acestea sunt dsiponibile în sezon, utilizarea rețetelor cu specific românesc. (vezi bibliografia anexata)

 

2.4 Gust – 40 puncte


Se puncteaza pastrarea gustului nativ al ingredientelor și al retetei originale, complementaritatea gustului adaosurilor cu ingredientul principal, sapiditatea pe care o genereaza, textura produselor.

 

SECTIUNEA 6. PREMIILE SI ACORDAREA LOR


1. Conform regulamentelor concursurilor internationale de gastronomie, ierarhia va fi media aritmetica a punctelor obtinute la fiecare criteriu pentru toate serviciile din tematica. Punctajul maxim pentru fiecare serviciu este 100 de puncte.

Punctajul final este media aritmetica a punctajului obtinut pentru intreg meniul.

Punctajele fiecarui membru al juriului se vor însuma.

Punctajul dat de somelier nu va fi aditionat punctajului dat de membrii juriului bucatar. El va valida cea mai buna asociere a preparatelor cu vinul si va fi inmanat somelierului/chelner sef de rang al echipei de ospatari a restaurantului.

Punctajul minim de promovare in finala este de 60 de puncte.

 

2. In functie de punctajul obtinut, se vor acorda urmatoarele premii:

 

Locul I si Trofeul ”Bucătarul de Aur al Bucureștiului”: 100 – 90 puncte

Locul II: 89 – 80 puncte

Locul III: 79 – 70 puncte

Diploma: sub 69 puncte

 

3. Regulamentul concursului este de ierarhizare descrescatoare a punctajului obtinut, astfel incat se va acorda cate 1 singur premiu pentru locurile I, II si III.

4. Se va acorda un premiu special al celei mai bune asocieri a preparatelor cu bauturile recomandate de bucatar. Recomandarea organizatorilor: bauturi romanesti.

5. Trofeul Bucatarul de aur este transmisibil. Castigatorul primeste placheta si trofeul care se pastreaza timp de 1 an.

6. Premiile in natura sau bani, sunt acordate echipei de bucatari si vor ramane in posesia acestora.

 

Bibliografie selectiva:


1. Radu Anton Roman – Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, Editura Paideia, 1998 si alte editii revizuite

2. Ion Negrea, Florea Busca – Bucataria romaneasca, Editura Nera, 1997

3. Aurora Belous, Iuliana-Daniela Fuica – Bucataria restaurantelor romanesti, Editura Gemma Print, 2003

4. Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancare de Constantin Bacalbasa, on line, 26 lei http://www.librarie.net/carti/146217/Dictatura-gastronomica-1501-feluri-mancare-Constantin-Bacalbasa-Constantin-Bacalbasa

5. Colectia Jurnalul de Bucatarie, supliment al Jurnalului National, 2002 – 2010.

6. Simona Lazar - http://jurnalul.ro/autor/simona-lazar.html

7. Sanda Marin – Carte de Bucate, Ed. Cartea Romaneasca, 1940, LIDER, 1996

8. Didi Balmez – Carte de Bucate, Ed. Tehnica, 1985 8. Silvia Jurcovan – Carte de bucate, Ed. Tehnica, 1983

9. Georgeta Rosu – Bucate incercate, Ed. Muzeul Taranului Roman, 1997

10. Maria general Dobrescu – Bucataria moderna, Ed. Socec, 1923.

 

Dr. Ing. Gabriela BERECHET

Presedinte FBR

 

Descarca formularul de inscriere in concurs

sus

Galerie foto

img_2660
img_2660
unox_93
unox_93
team_mare
team_mare
img_0675
img_0675

Promo

Revista

Revista87

Banner
Banner

Login